WROCŁAWSKIE DNI ALZHEIMEROWSKIE

WROCŁAWSKIE DNI ALZHEIMEROWSKIE

Konferencja naukowa poświęcona tematyce wczesnej interwencji w chorobach neurozwyrodnieniowych

20 – 21 kwietnia 2018

Double Tree by Hilton, Wrocław

Program konferencji:

Piątek 20.04.2018

I Sesja 09.00-11.00 Choroba Alzheimera , łagodne zaburzenia funkcji poznawczych – patogeneza i obraz kliniczny .

1.„Choroba Alzheimera – nowe fakty neurobiologiczne” – prof. Jerzy Leszek (30 min)

2. „Łagodne zaburzenia funkcji poznawczych” – prof. Tomasz Gabryelewicz (30 min)

3. „Warianty kliniczne choroby Alzheimera”- dr hab. n. o zdr. Emilia Sitek (30 min)

4. „Profile neuropsychologiczne MCI” – dr n. med. Anna Barczak (30 min)

Przerwa kawowa 11.00- 11.30

II sesja 11.30-13.00 Współczesna diagnostyka choroby Alzheimera

1. „ Biomarkery w płynie mózgowo-rdzeniowym we diagnostyce choroby Alzheimera” – prof. Piotr Lewczuk- (45 min)

2. „ Biomarkery radiologiczne choroby Alzheimera i innych chorób otępiennych w badaniu MRI” – prof. Marek Sąsiadek- (30 min)

3. „Znaczenie profilu neuropsychologicznego w diagnostyce choroby Alzheimera”- dr hab. n. o zdr. Emilia Sitek

(30 min)

Przerwa obiadowa 13.15-14.15

III sesja Zaburzenia funkcji poznawczych, zachowania i nastroju- terapie farmakologiczne 14.15-15.45

1. „ Uznane standardy i nowe perspektywy w terapii choroby Alzheimera” – prof. Monika Białecka (30 min)

2. „Zaburzenia psychiczne w przebiegu zespołów otępiennych – znaczenie kliniczne i zasady postępowania” – prof. Tomasz Sobów (30 min)

3. „ Depresja a otępienie- diagnostyka różnicowa, leczenie” – prof. Tadeusz Parnowski (30 min)


Przerwa 15.45- 16.15

IV Sesja 16.15-17.45 Terapie niefarmakologiczne

1. „Interwencje żywieniowe w chorobie Alzheimera-przegląd badań” – dr n. med. Anna Barczak (30 min)

2.”Rola neurologopedy w terapii pacjentów z chorobami otępiennymi” – mgr Klaudia Kluj-Kozłowska (30 min)

3.„Terapia funkcji poznawczych”-dr n. hum. Ludmiła Zając-Lamparska (30 min)

Sobota 21.04.2018

8.30-09.45 „The clinical interview in the differential diagnosis of dementia syndromes” – prof.David Neary (75 min)
09.45-10.30 „Confusional states or dementia?”  -prof. David Neary (45 min)


przerwa kawowa (10.30-11.00)


11. 00-12.30 „Changing perspectives on frontotemporal dementia” – prof. Julie Snowden (90 min)
12.30-13.15  „From phenotype to genotype in frontotemporal lobar degeneration” – prof. Julie Snowden (45 min)
przerwa obiadowa 13:15-14.00 Lunch

14.00-15.00 „Language assessment in the differential diagnosis of neurodegenerative diseases” – prof. Julie Snowden (60 min)

15.00 – 16.00 „Executive function assessment in the differential diagnosis of neurodegenerative diseases ” – prof. Julie Snowden (60 minutes)

WARSZTATY

Miejsce: Dzienny Dom Senior+

ul. Kazimierza Wielkiego 31-33, Wrocław

(obiekt oddalony ok. 15 min spacerem od hotelu Double Tree by Hilton Wrocław)

Warsztaty składały się będą z trzech modułów. Każdy z uczestników weżmie udział we wszystkich modułach.  Zajęcia rotacyjne w godzinach: 16.30-17.15 przerwa 15 min 17.30-18.15 przerwa 15 min 18.30-19.15.

Tematy modułów warsztatowych:

1. Praca z rodziną osób z chorobą Alzheimera i innymi otępieniami – poprowadzi mgr psychologii Alina Lorek

2. Formy pomocy psychologicznej dla osób z chorobą Alzheimera i innymi chorobami otępiennymi – poprowadzi mgr psychologii Elżbieta Pawłusiów

3. Fizjoterapia, arteterapia i inne sposoby pracy z osobami z chorobą Alzheimera i innymi chorobami otępiennymi – poprowadzą mgr fizjoterapii Magdalena Śmieja oraz mgr pielęgniarstwa Dorota Dutkiewicz

Warsztaty będą bazować na studium konkretnych przypadków, z uwzględnieniem przykładowych prac na przestrzeni czasu – postępu choroby bądź poprawy funkcjonowania.

UCZESTNICTWO:

Konferencja dedykowana jest lekarzom, psychologom i neurologopedom zaintersowanym tematyką chorób przebiegających z otępieniem.

Ilość miesjc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.

CENA:

Zgłoszenie uczestnictwa do 31.12.2017 – 450 zł

Zgłoszenie uczestnictwa do  31.01.2018 – 470 zł

Zgłoszenie uczestnictwa po 31.01.2018- 490 zł

Udział w warsztatach – 100 pln (ilość miejsc na warsztatach ograniczona ,decyduje kolejność zgłoszeń)

REJESTRACJA NA KONFERENCJĘ:

Osoby zainteresowane uczestnictwem w konferencji proszone są o wypełnienie formularza zgłoszeniowego:

wypełnij formularz

lub wysłanie zapytania na adres: kontakt@alzheimer.wroclaw.pl

Program konferencji pobierz tutaj