Dieta w chorobie Alzheimera

Dietoterapia choroby Alzheimera jest jednym z czynników, na które bezpośredni wpływ ma sam pacjent oraz jego otoczenie. Stąd, tak ważna jest wiedza dotycząca bilansowania posiłków w chorobie oraz przezwyciężania trudności z jedzeniem na każdym jej etapie.

Rolą dietetyka oraz psychologa w chorobie Alzheimera jest:

  • edukacja pacjenta lub jego bliskich w zakresie odpowiedniego bilansowania posiłków, dbania o odpowiednia konsystencję i estetykę posiłków,
  • zapobieganie odwodnieniu,
  • zapobieganie niedożywieniu,
  • wykorzystywanie metod psychologicznych zachęcających do jedzenia oraz organizujących jego podawanie,
  • przeprowadzanie interwencji żywieniowych w przypadku braku łaknienia lub nadmiernego apetytu,
  • komponowanie indywidualnie dopasowanego jadłospisu uwzględniającego choroby i objawy towarzyszące (m.in.: cukrzycę typu II, chorobę niedokrwienną serca, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia wchłaniania, zaparcia, zaburzenia połykania),
  • wprowadzanie do diety pacjenta produktów zawierających substancje o udowodnionym naukowo działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i antyagregacyjnym, polepszających funkcjonowanie pacjenta,
  • konsultacja pacjentów zagrożonych rozwojem choroby Alzheimera w zakresie roli diety w prewencji wystąpienia zaburzeń otępiennych.

W gabinecie dietetyka mogą Państwo uzyskać pomoc również w następujących schorzeniach:

  • Choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, żylna choroba zakrzepowo-zatorowa, dyslipidemie- hipercholesterolemia, triglicerydemia),
  • Choroby układu oddechowego (POChP, astma),
  • Choroby układu pokarmowego (choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół jelita drażliwego, nietolerancje i alergie pokarmowe, problemy z wypróżnianiem),
  • Choroby trzustki (ostre i przewlekłe zapalenie trzustki),
  • Choroby wątroby i dróg żółciowych (choroba Wilsona, hemochromatoza, marskość wątroby, kamica żółciowa),
  • Choroby o podłożu autoimmunologicznym (choroby zapalne tarczycy- Hashimoto i Gravesa-Basedowa, reumatoidalne zapalenie stawów, celiakia, cukrzyca typu I),
  • Choroby dermatologiczne (trądzik pospolity, trądzik różowaty, łuszczyca),
  • Choroby nerek (ostra i przewlekła niewydolność nerek),
  • Zaburzenia gospodarki węglowodanowej ( cukrzyca typu II, cukrzyca kobiet w ciąży),
  • Choroby reumatyczne (osteoporoza, osteomalacja, fibromialgia, dna moczanowa),
  • Autyzm i ADHD,
  • Nowotwory- prewencja i wspomaganie terapii,
  • Dietetyczne przygotowanie do operacji (dietoterapia niedożywienia),
  • Zaburzenia odżywiania (anoreksja, bulimia),
  • Zaburzenia depresyjne i obniżenie libido.